Aveți o întrebare? +40770624454
Așa-numitele forme active ale vitaminelor B sunt cele care sunt active în interiorul celulelor. Însă, dintre acestea, vitaminele B1, B2, B5 și B6 nu pot fi utilizate în formele lor active până când nu sunt digerate de către enzime în formele lor mai simple. Aceste forme simple pot trece doar prin peretele intestinal în fluxul sanguin și/sau de acolo în celule, unde sunt, apoi, transformate în formele lor active. Din acest motiv – contrar unor concepții greșite – administrarea formelor lor active nu este avantajoasă, deoarece acestea sunt mai scumpe, iar organismul nu economisește niciun proces de conversie, ci mai degrabă îl solicită cu etape suplimentare și au chiar o rată de utilizare mai scăzută. Folosim forma corectă peste tot, adică nu folosim în mod inutil forma activă „la modă”, mai ales când aceasta este deosebit de nefavorabilă.
Produsul nostru nu conține vitamina B3, deoarece considerăm contraproductiv consumul ei continuu, așadar nu credem că își are locul într-un produs destinat consumului zilnic. Pot avea deficit numai cei care consumă exclusiv alimente rafinate, deoarece este prezentă din abundență într-o gamă largă de alimente naturale. Pe de altă parte, există probleme legate de supraconsumul cronic. În unele cazuri, poate fi util să se suplimenteze, dar chiar și atunci am recomanda mai degrabă administrarea intermitentă decât continuă, adică nu zilnic, ci, de exemplu, de câteva ori pe lună.
Produsul nostru conține vitaminele B din doza zilnică a produsului GAL Multivitamine în 1 capsulă, în forme și cantități identice. Este recomandat celor care sunt în căutarea unui complex de vitamine B atent formulat, pentru a completa alte vitamine și minerale luate separat.
Doza recomandată: 1 capsulă pe zi, în timpul mesei.
Introducere
Vitaminele B sunt esențiale pentru buna funcționare a metabolismului nostru și pentru menținerea sănătății noastre. Pentru persoanele în vârstă, persoanele care urmează o alimentație bazată pe plante și femeile însărcinate, este deosebit de important să le suplimenteze, deoarece alimentația lor adesea nu oferă o cantitate suficientă. Este util, de asemenea, pentru cei care au mutații genetice care le cresc nevoile sau care preferă să suplimenteze mineralele și oligoelementele prin produse personalizate, separate, mai degrabă decât prin multivitamine.
Vitamina B1 (tiamină)
La ce este bună? Vitamina B1 este necesară pentru producerea de energie și buna funcționare a mușchilor și a sistemului nervos. Organismul nostru poate stoca doar o cantitate mică din ea, așa că cel mai bine este să o administrăm zilnic. În cazul în care avem deficit de ea, nu putem produce suficientă energie din alimente, ceea ce poate duce inițial la oboseală și chiar la probleme nervoase și cardiovasculare grave în timp. Un semn tipic al deficienței este așa numita ceață cerebrală (brainfog) adică lipsa de claritate a gândirii.
Care este forma corectă? Cele mai bune forme de vitamina B1 care pot fi comercializate ca suplimente alimentare sunt clorhidratul simplu de tiamină și mononitratul de tiamină. Formele de coenzimă activă intracelulară, clorura de pirofosfat de tiamină, împreună cu monofosfatul de tiamină și trifosfatul de tiamină, sunt cele mai puțin bune forme, deoarece trebuie mai întâi să fie descompuse enzimatic în tiamină simplă pentru a putea fi absorbite. Chiar și în cel mai favorabil caz (când există o producție suficientă de enzime digestive și alte enzime), acestea sunt numai la fel de bune ca tiamina liberă, iar în cel mai nefavorabil caz (când nu există suficiente enzime), pirofosfatul de tiamină oral nu este nici măcar utilizat.(1)
Vitamina B2 (riboflavină)
La ce este bună? Vitamina B2 este importantă în principal pentru metabolism și producerea de energie. Simptomele deficienței includ oboseală, probleme ale pielii și uscarea gâtului și a buzelor. Efectele sale se datorează a două coenzime importante, FMN și FAD. Acestea reprezintă, de asemenea, principalele forme din alimentele noastre, în timp ce alimentele îmbogățite cu vitamine, laptele și suplimentele conțin de obicei riboflavină liberă.
În cazul mutațiilor MTHFR, suplimentarea cu B2 este deosebit de importantă dacă B9 nu este administrată sub formă metilată (metilfolat), ci sub formă de folat sau acid folic. În cazul suplimentării cu doze mari de vitamina B6, suplimentarea cu B2 este deosebit de importantă pentru a preveni simptomele neuropatice rare.
Care este forma potrivită? Cea mai bună formă este riboflavina simplă, deoarece administrată pe cale orală este cu un pas înainte față de riboflavina-5' fosfat de sodiu „activ”, care nu poate fi absorbită până când nu a fost descompusă în riboflavină simplă. Pentru ca vitamina B2 activă să ajungă în celulele noastre, aceasta trebuie mai întâi să fie transformată în riboflavină liberă simplă, ceea ce se întâmplă în mod normal în intestine, dar poate să nu aibă loc în cazul diferitelor stări de sănătate(1,2).
Vitamina B3 (niacină)
De ce nu este inclisă vitamina B3 în produs? Pot avea deficit doar cei care trăiesc exclusiv cu alimente rafinate, deoarece este abundentă într-o gamă largă de alimente naturale. (4) Există probleme asociate cu supraconsumul cronic, deoarece poate duce la diverse infecții și boli. În unele cazuri, poate fi util să se suplimenteze, dar chiar și atunci am recomanda mai degrabă intermitent decât continuu, adică nu zilnic, ci, de exemplu, de câteva ori pe lună.
La ce este bună? Vitamina B3 este și ea necesară pentru buna funcționare metabolică. Aceasta produce două substanțe importante numite coenzime, NAD și NADP, care sunt esențiale pentru multe procese de producere a energiei. NAD este necesară pentru funcționarea a peste 400 de enzime, în timp ce NADP ajută la producerea colesterolului și a acizilor grași și la funcțiile antioxidante ale celulelor.
Care este forma potrivită? Niacinamida, niacina și ribosidul de niacinamidă sunt și ele forme naturale și foarte bine utilizabile de vitamina B3.(5,7) Există și o formă artificială de B3, hexanicotinatul de inositol, care a fost încercat ca medicament pentru scăderea colesterolului, dar se pare că nu este foarte eficient; este absorbit doar în proporție de 70% și se descompune foarte lent. (6) Datorită acestui fapt, nivelurile de niacină rămân anormal de ridicate în sânge pentru o perioadă lungă de timp, spre deosebire de formele naturale, care sunt absorbite în proporție de 100%, iar concentrațiile lor cresc rapid în sânge și apoi scad rapid. Deoarece nu se cunosc efectele pe termen lung ale unor niveluri constant ridicate de niacină, cel mai bine este să se evite această formă sau, în general, orice suplimentare zilnică de B3.
Vitamina B5 (acid pantotenic)
La ce este bună? Vitamina B5 are un rol important în principal în procesul de producere a energiei, dar este necesară și pentru producerea și descompunerea proteinelor și grăsimilor. Coenzima A pe care o produce este esențială pentru buna funcționare a multor enzime.
Care este forma potrivită: Pantotenatul de calciu este cea mai frecventă și mai bine utilizată formă de vitamina B5. (1) Există o formă de pantetină, un analog al vitaminei B5 care nu se găsește în alimentele noastre, care a fost folosită în doze mari ca agent de scădere a colesterolului. (8) Pantetina este mult mai scumpă, dar cel mult la fel de bună ca acidul pantotenic simplu / pantotenatul de calciu, deoarece atunci când este administrată pe cale orală este transformată 100% în acid pantotenic înainte de a intra în fluxul sanguin, iar utilizarea sa este mai puțin bună decât cea a pantotenatului de calciu.
Vitamina B6 (piridoxină)
La ce este bună: Vitamina B6 este implicată în metabolismul proteinelor și carbohidraților, diviziunea celulară și buna funcționare a sistemului nervos. Este, de asemenea, necesară pentru producerea hormonilor dopamină și serotonină, astfel încât un deficit al acesteia poate duce la depresie în cazuri severe.
Care este forma potrivită: cel mai potrivit mod de a suplimenta vitamina B6 este suplimentarea cu un amestec de piridoxal-5-fosfat și clorhidrat de piridoxină, dar într-o cantitate totală care să nu depășească 25 mg. (1) Ambele forme sunt perfecte pentru marea majoritate a oamenilor, dar pot exista cazuri în care suplimentarea mixtă este mai potrivită, deci, în general, este recomandabil să se includă B6 în produse sub formă mixtă, la o doză zilnică care să nu depășească 25 mg.
Vitamina B7 (biotină)
La ce este bună? Biotina joacă un rol important în producerea de energie și metabolism. Deficiența sa poate provoca subțierea părului, a pielii și diverse probleme metabolice.
Care este forma potrivită? D-biotină simplă, formă cu utilizare bună a vitaminei B7.(9)
Vitamina B9 (folat)
La ce este bună? Vitamina B9 este esențială pentru sinteza aminoacizilor și a ADN-ului, dar este și un factor-cheie în multe alte procese biologice. Este deosebit de important să o suplimentăm în cazul mutațiilor genei MTHFR sau atunci când sunteți însărcinată.
Care este forma potrivită? Vitamina B9 este denumită în mod eronat acid folic, când, de fapt, acidul folic este doar o formă sintetică oxidată de folat care se găsește în multe suplimente și alimente îmbogățite cu vitamine. Metilfolatul, forma naturală a vitaminei B9, este disponibil în 4 forme diferite (luând în considerare numai sărurile care conțin numai izomeri naturali), dintre care 3 sunt săruri de calciu și 1 este o sare de glucozamină.
Toate sărurile de metilfolat sunt bune, doar stabilitatea lor diferă: sarea de calciu C-cristalină (Magnafolate) este cea mai stabilă dintre toate, dar cu o formulare adecvată și un termen de valabilitate scurt, utilizarea altor forme este de asemenea corectă.(9,10)
Vitamina B12 (cobalamina)
La ce este bună? Vitamina B12 joacă un rol important în buna funcționare a sistemului nervos central și, împreună cu folatul și alte vitamine B, este implicată în metilare, un proces care ajută printre altele la repararea defectelor din ADN și la prevenirea inflamațiilor. Este esențială pentru vegani, dar și pentru persoanele în vârstă (B12 vegană, adică derivată din plante, conține o structură diferită, numită pseudocobalamină, și nu numai că nu furnizează B12, dar inhibă în mod specific utilizarea B12, crescând și mai mult deficitul acesteia)(11).
Care este forma potrivită? Toate formele sunt potrivite, deși cianocobalamina ar trebui evitată, nu din cauza conținutului său de cianură (chiar și la doze extrem de mari, aceasta conține mai puțină cianură decât, de exemplu, un singur bob de semințe de in), ci pentru că este eliminată mai rapid, deoarece este un compus excretor produs în mod natural în organism.
Formele active ale coenzimei (metilcobalamina și adenosilcobalamina) produse în organism sunt produse în aceeași proporție atunci când fiecare formă este administrată, deoarece toate sunt descompuse în cobalamină în celule înainte de a fi utilizate. (12) Metilcobalamina este forma preferată, deoarece este cea mai larg produsă și, prin urmare, cea mai pură și de cea mai bună calitate. Formele hidroxocobalamina și adenosilcobalamina au o disponibilitate limitată și, în special cea din urmă, pot fi obținute numai din surse dubioase - prin urmare, nu recomandăm produse care conțin adenosilcobalamină. Cel mai bine este ca un produs să conțină doar forma metilcobalamină de B12, deoarece aceasta este transformată în adenozilcobalamină în celule în același măsură ca și adenozilcobalamina în sine, dar este mai pură și provine din surse controlate.